Teveel troep in je kop

Onze hersenen zijn een behoorlijk complex stukje van ons lichaam, maar langzaam komen we er wel steeds meer over te weten. We weten in ieder geval steeds beter hoe het kan dat het soms niet helemaal optimaal functioneert. junctions genaamd. Over deze schuifdeuren heen ligt een slijmlaag, mucosa genaamd. Die is opgebouwd uit glutamine, een eiwit wat voornamelijk voor komt in dierlijk weefsel. Hoe dikker deze slijmlaag, hoe meer goede bacteriën erin kunnen leven en hoe beter je beschermt bent tegen indringers en stoffen die niet in je lichaam thuis horen.

Dat betekent dus dat al deze gebieden in staat zijn dingen buiten te houden. Maar er is één verschil: alle gebieden komen in contact met de buitenwereld. Ook de darm, want ons spijsverteringskanaal moet je eigenlijk zien als een open verbinding van boven naar daar onder. Het is net binnenstebuiten gekeerde huid. Pas als iets je darmwand gepasseerd is, is het dus daadwerkelijk in je lichaam. Alleen de hersenbarrière heeft geen direct contact met de buitenwereld, maar deze heeft contact met de bloedbaan. Je zou dit eigenlijk nog als een extra filter kunnen zien.

Wanneer één van de andere barrières lek is komen er teveel stoffen die niet in je lichaam thuis horen in de bloedbaan. De bloed-hersenbarrière kan dan nog zorgen dat de hersenen beschermt blijven. Heb je ook een lekke bloed-hersenbarrière dan krijg je dus letterlijk ‘teveel troep in je kop’. Daar gaan je hersenen nou niet bepaald beter van functioneren. En er zijn inmiddels hele duidelijke relaties naar o.a. alzheimer, dementie en depressie. Geen fraaie situaties.

Wat zorgt er dan voor dat deze barrière optimaal blijft functioneren? Helaas helemaal niets anders dan wat voor de andere barrières geldt. Soms werkt het lichaam heel eenvoudig. Gaan je andere barrières kapot dan gaat je hersenbarrière ook gewoon kapot. De kwaliteit van al onze barrières wordt namelijk bepaald door de kwaliteit van de barrière in onze darm. Maar dat maakt het ook wel weer een stuk eenvoudiger om te zorgen dat je bloed-hersenbarrière wel goed functioneert. Zorg goed voor je darm! En uiteindelijk komt dus ook het functioneren van je hersenen gewoon weer uit op voeding. Vis, gevogelte, groenten, fruit, noten, pitten, zaden moeten de basis zijn, dit zijn echte bouwstoffen.

De grootste verstorende factor voor onze barrières zijn de zogenaamde anti-nutriënten. Deze stoffen behoren tot het immuunsysteem van planten. Deze moeten zich ook beschermen tegen schimmels en dergelijke. Daarvoor maken ze onder andere saponinen en lectinen aan. Helaas werken sommige van deze stoffen ook tegen onze darmslijmvliezen, ze worden er doorlaatbaar van. En op die manier krijg je een ‘lekke darm’. De grootste bronnen zijn voor de gemiddelde Nederlander nou net de hoofdmoot van het voedingspatroon, namelijk: granen, peulvruchten en nachtschades (aardappels, aubergine e.d.) Deze moeten we dus eigenlijk vermijden of beperken. Dit in combinatie met alle bewerkte producten, en met name de suikers die juist de slechte bacteriën voeden, zet onze darm behoorlijk onder druk. En als klap op de vuurpijl zijn onze hersenen ook nog eens in staat om glutamine, de bouwstof van de slijmlaag, als brandstof te gebruiken. Wanneer er onvoldoende via de voeding binnenkomt, wordt de darm afgebroken. En wanneer gebeurt dit dan? Juist, bij…. Stress! Helaas herkenbare factoren voor veel mensen, denk ik.
Maar geen paniek! Want als we niet in staat zijn onze leefstijl aan te passen, zijn we het met z’n allen rond ons zeventigste, tachtigste jaar gewoon weer vergeten…

Dinant van Drunen

Posted in Blog by Dinant van Drunen