Bewegen is leven

Bewegen is belangrijk voor je gezondheid

Een eenvoudige uitspraak, maar wanneer je er iets dieper over nadenkt snap je de impact pas. Doe maar eens, laat het even bezinken en bedenk wat er eigenlijk allemaal in beweging is in uw lijf. Alles in ons lichaam is namelijk in beweging. Iedere cel in ons lijf heeft een stofwisseling. Aanvoer van brandstoffen en bouwstoffen, afvoer van afvalstoffen. Onze organen zijn opgebouwd uit diezelfde cellen en functioneren alleen als de doorbloeding in beweging is.

Transport van dit zuurstofrijk bloed naar organen is afhankelijk van de beweging van het hart en de longen. Opname van bouw- en brandstoffen is alleen mogelijk wanneer de darmperistaltiek zorgt voor transport van de voedselbrij. Spieren functioneren alleen als er signaaltjes verstuurd worden over de zenuwbanen. Hiervoor moeten de actiepotentialen zich over het zenuwweefsel bewegen. Kortom echt alles functioneert door middel van beweging. Alle bovenstaande functies (en nog veel meer) blijven alleen maar goed functioneren als wij voldoende bewegen. Het is een zichzelf in stand houdend patroon, wat zelfs nog kan optimaliseren wanneer je trainingsprikkels op een juist moment geeft.

Even tussendoor. Ik denk trouwens dat we van moeder natuur niet voor niets twee armen, twee benen en maar één zitvlak gekregen hebben. We horen gewoon vier keer zoveel in beweging te zijn als stil te zitten. De meeste antwoorden zijn gewoon in onze eigen natuur te vinden, met ons boerenverstand…

Wanneer bepaalde functies minder goed gaan functioneren doordat we te weinig bewegen gaat de vicieuze cirkel namelijk de andere kant uit werken. We gaan steeds minder doen en dus gaan al onze systemen ook steeds minder functioneren.

Het is dus niet vreemd dat veel mensen met een chronisch ziektebeeld er vanzelf een tweede chronische ziekte bij ontwikkelen. Wat uit recent onderzoek is gebleken.

Juist mensen die klachten krijgen moeten op een verantwoorde manier met hun lichaam aan de slag. Zorgen dat je de baas in eigen lijf blijft!

Wij proberen mensen weer in beweging te krijgen. Soms is daar passieve ondersteuning bij nodig, soms een voedingsadvies of ontspanningsmassage. Het maakt ons niet uit hoe, als mensen maar weer geleidelijk in beweging komen. Ieder op zijn of haar eigen niveau. Dan wordt de cirkel doorbroken en krijgen mensen de kans om de regie weer in eigen hand te nemen. Dat doen wij dus niet, dat doet u!

Misschien is leven wel: bewegen.

Dinant

Posted in Blog by OerFit Altena