Poep!

Dat dacht ik eigenlijk ook nadat ik op mijn vorige column 0, NUL! reacties had gekregen. Wil je mensen op weg helpen met een gratis adviesgesprek reageert er niemand, schop je ergens tegen aan dan reageren mensen volop… Zo zitten we nu eenmaal in elkaar, had eerlijk gezegd niet veel anders verwacht. Dan maar op een andere manier kennis proberen over te brengen. En wel over de basis van ons immuunsysteem. En dat heeft ook alles te maken met Poep! Namelijk onze darmen. Sinds ik orthomoleculair therapeut ben heb ik het er dagelijks over. Maar waarom is dit taboe-onderwerp dan eigenlijk zoveel besproken?

Onze ontlasting is het eindproduct van onze darmen. Er is dus feitelijk geen beter meetinstrument om te beoordelen hoe de darmen functioneren. En omdat je darmen de basis van je immuunsysteem zijn is het enorm belangrijk dat ze optimaal functioneren. Het spijsverteringskanaal kun je namelijk zien als een open verbinding van boven naar beneden. Het is eigenlijk binnenstebuiten gekeerde huid. Pas als stoffen je darmwand zijn gepasseerd, zijn ze daadwerkelijk in het lichaam. Het is dus een enorm belangrijke barrière! Deze barrière bepaald wat er uitgescheiden wordt en wat er opgenomen wordt. Maar functioneert dit systeem niet optimaal dan komen er stoffen in ons lichaam terecht die er niet in thuis horen. Dit zorgt voor activatie van het immuunsysteem en dus ontsteking (vaak gepaard gaande met obstipatie door verkramping). Het immuunsysteem is één van de meest belangrijke systemen van ons lijf, maar ook één van de meest energie vretende. Dus teveel activatie kan zorgen voor vermoeidheid en voor een constante vraag naar meer energie (= eetlust!).

Daarnaast zijn er meer zenuwbanen die van de darm naar de hersenen lopen, dan van de hersenen naar de darm. Dat zegt wel iets over hoe belangrijk de informatie vanuit onze darmen is! Maar dit zorgt er tegelijkertijd ook voor dat de darmen onze mentale gemoedstoestand zeer sterk kunnen beïnvloeden.

Het optimaal functioneren van onze darmen is dus misschien wel basisvoorwaarde nummer 1 om lekker in je vel te zitten!

Maar hoe weet je nu of je darmen optimaal functioneren? Analyseer je ontlasting.

Die moet eruit zien als een sigaar met altijd dezelfde consistentie, geur en kleur, waarbij er weinig tot geen toiletpapier nodig is en waarna niet geborsteld hoeft te worden, 2 tot 3 keer per dag. Alles wat hier maar enigszins van afwijkt betekend dat je spijsvertering niet optimaal verloopt.

2 tot 3x per dag? Ja! De spijsvertering verloopt namelijk in plus minus 20 uur en dat betekend dat er bij 3 maaltijden telkens zo’n 20 uur later ontlasting moet komen met uitzondering van de nacht. Alles wat langer in ons spijsverteringskanaal verblijft gaat rotten en gisten met alle onaangename geuren, kleuren en geluiden van dien..!

Kortom: Veel plezier met morgen achterom kijken. Het levert je veel informatie op over je fysieke gesteldheid!

Alle goeds en veel gezondheid voor het nieuwe jaar!

Dinant

Posted in Blog by Dinant van Drunen